Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków

W prężnie rozwijającym się i tętniącym życiem Wrocławiu, mieście mostów oraz ludzi ciekawych świata i nowych smaków, odbędzie się wyjątkowy na skalę kraju festiwal!

Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków, na trzy październikowe dni opanuje stolicę Dolnego Śląska, a odwiedzających zabierze w niezwykle emocjonującą podróż po fascynującym i coraz bogatszym świecie alkoholi! W jednym miejscu kilkudziesięciu producentów oraz sprzedawców whisky, rumu, ginu, wina, piwa, wódki i nalewek zaprezentuje swoje jakościowe alkoholowe trunki. Bogactwo świata alkoholi ukaże się odwiedzającym w pełnej krasie. To tutaj, jakość i dobry smak spotkają się
z niebanalnymi połączeniami oraz klasyką w nowej odsłonie.
Na odwiedzających czekać będą liczne panele dyskusyjne, master classy, degustacje, pairingi, pokazy barmańskie. Wszelkie aktywności na scenie festiwalowej oraz te, odbywające się w ramach programu warsztatowo-edukacyjnego, prowadzone będą przez ekspertów w danej dziedzinie.

BILETY https://bit.ly/zakrapiany

PROGRAM FESTIWALU

PIĄTEK (17:00-24:00)

SCENA FESTIWALOWA

17:00 Otwarcie festiwalu

17:30 – 18:15 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod piwo”

Prowadzący Gieno Mientkiewicz

• Ikra smażona w cieście piwnym

• Sałatka z mieszanych śledzi – solonego i wędzonego

18:30 – 19:30 „Piwo bezalkoholowe – sposoby produkcji, popularność na rynku”

Prowadzący Krzysztof Czechanowski

19:45-20:30 Jak smakować wódkę?

Prowadzący Łukasz Gołębiewski

21:30 Koncert zespołu Paraluzja

—————————————————————

SOBOTA (12:00-24:00)

SCENA FESTIWALOWA

12:00 Otwarcie

12:30-13:30 Herbata z prądem

Prowadzący Piotr Mońka (Czajownia Wrocław)

Jak łączyć herbatę z alkoholem albo alkohol z herbatą? Herbatka po góralsku, czy herbata z rumem to zestawienia tradycyjne. Coraz częściej spotkać można piwo rzemieślnicze z dodatkiem herbat liściastych. Są też koktajle, np. burbon lapsang, earl grey gin tonik, whiskey gyokuro itd. Czy to ma sens? Żeby miało, warto poznać się bliżej z samą herbatą. Pochodzenie, kolor, rodzaj i ukształtowanie liście, sezon zbiorów, terroir, pogoda, czy sposób zaparzenia – te wszystkie czynniki wpływają na stopień satysfakcji płynący ze spożywania herbaty

14:00-15:00 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod wódkę”

Prowadzący Gieno Mientkiewicz

• Śledź czosnkowy

• Krokiety ziemniaczane z wędzonym śledziem

15:30-16:30 “Trzej alko-muszkieterowie i jeden Sero’Artanian. Co może wyniknąć z takiego spotkania?” Panel ekspertów o połączeniu serów z różnymi alkoholami.

Prowadzący: Gieno, Mariusz, Łukasz, Krzysztof

17:00-18:00 Jak smakować okowitę?

Prowadzący Łukasz Gołębiewski

18:30-19:30 Aromaty w piwie rzemieślniczym.

Prowadzący Krzysztof Czechanowski

20:00- Koncert zespołu Soul Unity

22:00- Koncert – Kuba Płucisz i Goście

—————————————————————

NIEDZIELA (12:00-20:00)

SCENA FESTIWALOWA

12:30 Otwarcie

13:00-14:00 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod wino”.

Prowadzący Gieno Mientkiewicz

• Andruty z wędzonym śledziem

• Śledź ogrodowy z suszonymi pomidorami

14:30-15:30 Miodzio x 4! Poznaj polskie miody pitne i miodosytników.

Prowadzący Mariusz Kapczyński

Jak powstaje miód pitny, jak go pić, czy jest zdrowy i jakie są jego rodzaje? – choć tradycję produkcji tego zacnego trunku mamy bardzo długie, to nie wszyscy znają odpowiedzi na postawione pytania. Mariusz Kapczyński postara znaleźć się na nie odpowiedzi u samych źródeł. Oczywiście te poszukiwania wiedzy nie mogą obejść się bez degustacji.

16:00-17:00 Jak smakować gin?

Prowadzący Łukasz Gołębiewski

17:30-18:30 Najnowsze sposoby chmielenia piwa – jak uzyskać soczyste Hazy IPA.

Prowadzący Krzysztof Czechanowski

20:00 Zakończenie festiwalu

Do zobaczenia❗️

Sprawdź także na Wrocław.pl!

Date

14 - 16 Oct 2022
Expired!

Location

Tarczyński Arena Wrocław
Tarczyński Arena Wrocław
Al. Śląska 1, 54-118 Wrocław
Website
https://tarczynskiarenawroclaw.pl