Warsztaty piwowarskie, oryginalne jedzenie, spotkania na dużej scenie, atrakcje dla dzieci i dorosłych, szkolenia sensoryczne, licytacje charytatywne, muzyka i piwa z 60. najlepszych polskich browarów rzemieślniczych – m.in. to czeka nas na 14. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Największy i najstarszy festiwal piwa kraftowego w Polsce odbędzie się w dniach 21-23 czerwca na stadionie Tarczyński Arena Wrocław.
Już po raz dziesiąty spotykamy się na wrocławskim stadionie Tarczyński Arena.
Tym razem przeniesiemy się w przeszłość: przypomnimy m.in. historyczne, tradycyjne style piwne i porozmawiamy o piwnej historii Wrocławia. W programie Festiwalu jest także prezentacja książki „Wrocławskie browary i piwiarnie” i spotkanie z jej autorami.
Dodatkowo część punktów programu będzie nawiązywać do piwnej przeszłości stolicy Dolnego Śląska i regionu. Jednym z nich będzie spotkanie z dziennikarką Joanną Mielewczyk, autorką audycji i książek opowiadających o dziejach wrocławskich kamienic i ich mieszkańców. Opowie nam o tym, jakie piwne historie usłyszała podczas zbierania materiału do swojego cyklu.
Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie po raz. 20
Oczywiście najważniejsze na Festiwalu będzie piwo. Przywiezie je ze sobą około 60 najlepszych polskich browarów rzemieślniczych, których stoiska staną na esplanadzie stadionu. Dostaniemy na nich m.in. lekkie lagery i pilsy, treściwe portery, stouty, kwaśne soury, aromatyczne piwa pszeniczne, mocno pachnące chmielami IPA czy piwa z nietypowymi dodatkami. Będą też stoiska, na których dostępne będzie piwo bezalkoholowe. Z kolei zagraniczne piwne rarytasy pojawią się na stoisku zaprzyjaźnionego z nami wrocławskiego festiwalu Beer Geek Madness.
Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów domowych podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich – to będzie to ich jubileuszowa, 20. odsłona. Z tej okazji będzie można spotkać w namiocie WWP tych, którzy są od początku z polską piwną rewolucją.
Dla tych, którzy chcą wejść głębiej w piwny świat odbędą się piwne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania, w tym „coś nie tylko dla piwowarów” oraz szkolenie degustatorskie.
Festiwalowe piwo i festiwalowe szkło
Piwo festiwalowe na 14. WFDP uwarzą w kooperacji trzy browary, których piwa w ubiegłym roku najwyżej oceniła publiczność 13. WFDP. To Browar Spółdzielczy, który zdobył Złoty Laur, nagrodzony Srebrnym Laurem Browar Gwarek oraz browar TankBusters, który zdobył w tym głosowaniu miejsce trzecie.
Po raz czwarty przyznane zostaną Honorowe Nagrody WFDP. To wyróżnienia dla tych, którzy poszerzają nasze piwne horyzonty działając często nie w browarach, ale na innych polach piwnej rewolucji.
Na scenie wręczymy też oficjalnie Laury, czyli nagrody za najlepsze piwo 13. WFDP, które głosując w festiwalowej aplikacji wybrała rok temu publiczność.
Będzie też, jak co roku, kolekcjonerskie szkło festiwalowe na tę edycję specjalnie zaprojektowane przez firmę SAHM. Będą to kufel Ludwig, szklanka Sinus (oba o pojemności 0,5 l) i kielich Munique (0,3 l).
Spotkania, pokazy, konkursy i muzyka
Na Scenie Piwno-Kulinarnej będą dyskusje, spotkania z osobami z branży piwowarskiej i gastronomicznej oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie licytacji, z której dochód trafi do podopiecznych fundacji Cancer Fighters. Wylicytować będzie można m.in. gadżety podpisane przez gwiazdy sportu i unikatowe piwa.
Na tej samej scenie połączenie piwa z jedzeniem przybliży gotująca rodzina Krechów z położonych w Kotlinie Kłodzkiej Krosnowic, czyli ekipa z Browaru Rankerov. To zwycięzcy programu kulinarnego Family Food Fight od lat zafascynowani lokalnością i przetwórstwem. Na WFDP pokażą, jak wykorzystać w kuchni surowce stosowane przy produkcji piwa.
Wieczorami ze sceny zabrzmi muzyka, w tym „retro-sety” grane przez znanych wrocławskich DJ-ów.
Nie tylko piwo, czyli coś dla ciała i dla ducha
Podczas Festiwalu będzie okazja poznać również inne trunki rzemieślnicze, czyli destylaty, wina, cydry i miody pitne, a także graffy i braggoty. W specjalnie utworzonej Strefie Innych Alkoholi będzie można delektować się tymi specjałami aż na 14 stoiskach.
O strefę gastronomiczną zadbają po raz kolejny Wrocławscy Ulicożercy, świetnie znani w stolicy Dolnego Śląska tropiciele oryginalnych smaków.
Na terenie Festiwalu staną Strefy Chilloutu, dla gości udostępnimy jedną z trybun Tarczyński Areny. Pojawią się też nawiązujące do tegorocznego klimatu Festiwalu „retro” gry.
Tradycyjnie będą z nami lokalni rzemieślnicy i organizacje, z którymi współpracujemy od lat, w tym dobrze znana wrocławska Ekostraż.
Plan stoisk piwnych wraz z ich ofertą dostępny będzie w aplikacji festiwalowej. Ponadto, w kilku punktach na terenie Festiwalu pojawią się plany z rozmieszczeniem stoisk piwnych wraz z ich ofertą. W aplikacji znajdziemy także program Festiwalu.
Zero jednorazowego plastiku na stoiskach piwnych
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa dbając o środowisko kilka lat temu całkowicie wyeliminował ze stoisk piwnych opakowania jednorazowe i jest cały czas jedynym dużym festiwalem piwa, który zdecydował się na taki ruch. Tak będzie też na tej edycji. Wyjątkiem mogą być jedynie zestawy degustacyjne, ale te będą podawane w naczyniach biodegradowalnych.
– Piwo najlepiej smakuje ze szkła. Zachęcamy do zakupu festiwalowych szklanek, kielichów i kufli, które dostępne będą w sklepiku festiwalowym i na stoiskach piwnych. Browary będą mieć też swoje szkiełka, poza tym, jak co roku, można przyjść na nasz Festiwal z własnym naczyniem – mówią organizatorzy. Na terenie Festiwalu będą punkty do własnoręcznego płukania szkła.
Na stoiskach piwnych będą też kubki wielorazowe Kocham Piwo – będzie je można kupić i zabrać ze sobą do domu. Przede wszystkim przygotowane zostaną punkty wypożyczania kubków wielorazowych z festiwalową grafiką – tegoroczną i ubiegłoroczną. Aby wypożyczyć kubek wystarczy wpłacić kaucję, a pieniądze wrócą do nas, gdy oddamy naczynie w punkcie wypożyczenia. Można go też zabrać na pamiątkę i używać podczas innych imprez lub w czasie wycieczek w plener.
***
Zanim spotkamy się na wrocławskim stadionie, śledźcie festiwalowego Facebooka oraz stronę internetową. Na niej znajdziecie m.in. „Poradnik początkującego piwosza” polecany szczególnie tym, którzy swoją przygodę z piwem rzemieślniczym dopiero chcieliby zacząć oraz „Piwną Książkę Kulinarną” z przepisami na pyszne dania, w których ważną rolę odgrywa piwo.
***
Godziny otwarcia Festiwalu i stoisk:
- 21 czerwca (piątek) – godz. 16-24,
- 22 czerwca (sobota) – godz. 13-24,
- 23 czerwca (niedziela) – godz. 13-20.
Tarczyński Arena Wrocław, al. Śląska. 1. Wstęp wolny.
- Strona festiwalowa http://www.festiwaldobregopiwa.pl/
- Facebook 13. WFDP https://www.facebook.com/festiwaldobregopiwa/
- Wydarzenie na Facebooku https://www.facebook.com/events/1064451794275876
- WFDP na Instagramie www.instagram.com/wroclawskifestiwaldobregopiwa
Na stadion można dojechać komunikacją miejską (tramwaje nr 3, 10, 18, 20, 21, autobusy nr 101, 102, 103, 104, 123, 127, 128), pociągiem, w ostateczności samochodem. Ponadto wrocławskie MPK uruchomi w weekend 21-23 czerwca dodatkowe tramwaje, które będą kursować na Tarczyński Arenę Wrocław.
Do dyspozycji zmotoryzowanych gości Festiwalu będzie wielopoziomowy parking (wjazd od strony alei Śląskiej) oraz parking otwarty od strony ul. Królewieckiej. Za parkowanie zapłacimy 20 lub 30 zł (w zależności od strefy), kwota obejmuje dobę parkowania. Od ulicy Lotniczej będzie bezpłatny, zewnętrzny parking Park & Ride (przy stacji kolejowej).
Na terenie stadionu nie będzie bankomatu, jednak na każdym stoisku z piwem jest możliwość zapłacenia kartą.