Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków
W prężnie rozwijającym się i tętniącym życiem Wrocławiu, mieście mostów oraz ludzi ciekawych świata i nowych smaków, odbędzie się wyjątkowy na skalę kraju festiwal!
Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków, na trzy październikowe dni opanuje stolicę Dolnego Śląska, a odwiedzających zabierze w niezwykle emocjonującą podróż po fascynującym i coraz bogatszym świecie alkoholi! W jednym miejscu kilkudziesięciu producentów oraz sprzedawców whisky, rumu, ginu, wina, piwa, wódki i nalewek zaprezentuje swoje jakościowe alkoholowe trunki. Bogactwo świata alkoholi ukaże się odwiedzającym w pełnej krasie. To tutaj, jakość i dobry smak spotkają się
z niebanalnymi połączeniami oraz klasyką w nowej odsłonie.
Na odwiedzających czekać będą liczne panele dyskusyjne, master classy, degustacje, pairingi, pokazy barmańskie. Wszelkie aktywności na scenie festiwalowej oraz te, odbywające się w ramach programu warsztatowo-edukacyjnego, prowadzone będą przez ekspertów w danej dziedzinie.
BILETY https://bit.ly/zakrapiany
PROGRAM FESTIWALU
PIĄTEK (17:00-24:00)
SCENA FESTIWALOWA
17:00 Otwarcie festiwalu
17:30 – 18:15 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod piwo”
Prowadzący Gieno Mientkiewicz
• Ikra smażona w cieście piwnym
• Sałatka z mieszanych śledzi – solonego i wędzonego
18:30 – 19:30 „Piwo bezalkoholowe – sposoby produkcji, popularność na rynku”
Prowadzący Krzysztof Czechanowski
19:45-20:30 Jak smakować wódkę?
Prowadzący Łukasz Gołębiewski
21:30 Koncert zespołu Paraluzja
—————————————————————
SOBOTA (12:00-24:00)
SCENA FESTIWALOWA
12:00 Otwarcie
12:30-13:30 Herbata z prądem
Prowadzący Piotr Mońka (Czajownia Wrocław)
Jak łączyć herbatę z alkoholem albo alkohol z herbatą? Herbatka po góralsku, czy herbata z rumem to zestawienia tradycyjne. Coraz częściej spotkać można piwo rzemieślnicze z dodatkiem herbat liściastych. Są też koktajle, np. burbon lapsang, earl grey gin tonik, whiskey gyokuro itd. Czy to ma sens? Żeby miało, warto poznać się bliżej z samą herbatą. Pochodzenie, kolor, rodzaj i ukształtowanie liście, sezon zbiorów, terroir, pogoda, czy sposób zaparzenia – te wszystkie czynniki wpływają na stopień satysfakcji płynący ze spożywania herbaty
14:00-15:00 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod wódkę”
Prowadzący Gieno Mientkiewicz
• Śledź czosnkowy
• Krokiety ziemniaczane z wędzonym śledziem
15:30-16:30 „Trzej alko-muszkieterowie i jeden Sero’Artanian. Co może wyniknąć z takiego spotkania?” Panel ekspertów o połączeniu serów z różnymi alkoholami.
Prowadzący: Gieno, Mariusz, Łukasz, Krzysztof
17:00-18:00 Jak smakować okowitę?
Prowadzący Łukasz Gołębiewski
18:30-19:30 Aromaty w piwie rzemieślniczym.
Prowadzący Krzysztof Czechanowski
20:00- Koncert zespołu Soul Unity
22:00- Koncert – Kuba Płucisz i Goście
—————————————————————
NIEDZIELA (12:00-20:00)
SCENA FESTIWALOWA
12:30 Otwarcie
13:00-14:00 „Śledź zakąską jest i basta! Śledź pod wino”.
Prowadzący Gieno Mientkiewicz
• Andruty z wędzonym śledziem
• Śledź ogrodowy z suszonymi pomidorami
14:30-15:30 Miodzio x 4! Poznaj polskie miody pitne i miodosytników.
Prowadzący Mariusz Kapczyński
Jak powstaje miód pitny, jak go pić, czy jest zdrowy i jakie są jego rodzaje? – choć tradycję produkcji tego zacnego trunku mamy bardzo długie, to nie wszyscy znają odpowiedzi na postawione pytania. Mariusz Kapczyński postara znaleźć się na nie odpowiedzi u samych źródeł. Oczywiście te poszukiwania wiedzy nie mogą obejść się bez degustacji.
16:00-17:00 Jak smakować gin?
Prowadzący Łukasz Gołębiewski
17:30-18:30 Najnowsze sposoby chmielenia piwa – jak uzyskać soczyste Hazy IPA.
Prowadzący Krzysztof Czechanowski
20:00 Zakończenie festiwalu
Do zobaczenia❗️
Sprawdź także na Wrocław.pl!