13. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

Warsztaty piwowarskie, oryginalne jedzenie, atrakcje dla dzieci i dorosłych, szkolenia sensoryczne, misja stratosferyczna, licytacje, muzyka i piwa z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych – m.in. to czeka nas na 13. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Największy i najstarszy festiwal piwa kraftowego w Polsce odbędzie się w dniach 26-28 maja na stadionie Tarczyński Arena Wrocław.

Na esplanadzie stadionu stanie około 70 stoisk najlepszych polskich browarów serwujących piwa w wielu stylach i smakach. Lagery, treściwe portery, stouty, kwaśne soury, piwa pszeniczne, pachnące chmielami IPA czy te z nietypowymi dodatkami – to tylko wycinek piwnego świata, jaki będziemy mogli poznać na 13. WFDP.

Nie zabraknie oczywiście browarów z Wrocławia i z Dolnego Śląska, będzie też Strefa Debiutów, czyli browarów nowych lub takich, które na WFDP pojawią się po raz pierwszy.

Będzie też, jak co roku, kolekcjonerskie szkło festiwalowe na tę edycję specjalnie zaprojektowane przez firmę SAHM. Będą to kufel Vienna, szklanka Conil (oba o pojemności 0,5 l) i kielich Bristol (0,4 l). Szkła półlitrowe mają dodatkową cechę 0,2 l, kielich ma podziałkę 0,3 l.

Spotkanie piwowarów i festiwalowe piwo

Tradycyjnie odbędzie się spotkanie piwowarów domowych podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich – to będzie już ich 19. odsłona.

Piwo festiwalowe na 13. WFDP uwarzył Browar TankBusters – ich Pastry Killer vol.2, czyli piwo w stylu sour z owocowymi dodatkami, wygrał w głosowaniu uczestników 12. edycji na najlepsze piwo tamtej odsłony Festiwalu. Na 13. WFDP uwarzyli piwo w stylu American Wheat Ale.

Po raz trzeci przyznane zostaną Honorowe Nagrody WFDP. To wyróżnienia dla tych, którzy poszerzają nasze piwne horyzonty działając często nie w browarach, ale na innych polach piwnej rewolucji. Wręczymy też Laury, czyli nagrody za najlepsze piwo 12. WFDP, które głosując w festiwalowej aplikacji wybrała rok temu publiczność.

Piwne szkolenia i pyszne jedzenie

Tradycyjnie będą z nami piwni blogerzy. Na Scenie Piwno-Kulinarnej prezentacje i spotkania poprowadzą Łukasz Anczyk z bloga Opiwatele, Michał Stemplowski, czyli Chmielobrody oraz „Paluch” i „Barczu”, czyli wrocławska ekipa Piwny Klub.

Jak co roku w ramach WFDP odbędą się piwne szkolenia o różnym stopniu zaawansowania, w tym coś „nie tylko dla piwowarów” oraz szkolenie degustatorskie.

Na scenie będą dyskusje, spotkania z osobami z branży piwowarskiej i gastronomicznej oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie licytacji, z której dochód trafi do podopiecznych fundacji Cancer Fighters. Wylicytować będzie można m.in. koszulki podpisane przez znanych sportowców (w tym przez mistrza KSW Jana Błachowicza) i unikatowe piwa.

Na scenie połączenie piwa z jedzeniem przybliży gotująca rodzina Krechów z położonych w Kotlinie Kłodzkiej Krosnowic, czyli ekipa z Browaru Rankerov. To zwycięzcy programu kulinarnego Family Food Fight od lat zafascynowani lokalnością i przetwórstwem. Na WFDP pokażą, jak wykorzystać w kuchni surowce stosowane przy produkcji piwa.

W tym roku wracamy do koncertów – na Scenie Piwno-Kulinarnej pojawi się wrocławski zespół Easy Dose. Fuzja muzyki elektronicznej i gitarowej, energetyczne kompozycje, coś z funku, popu, tanecznego house’u, bujającego trip hopu i blues-rocka – tak brzmi ten skład, który w 2022 roku był nominowany do kulturalnej nagrody WARTO wrocławskiej redakcji „Gazety Wyborczej”. Nie zabraknie też muzyki granej przez DJ-ów.

Podczas Festiwalu będzie okazja poznać inne trunki rzemieślnicze, czyli destylaty, wina, cydry i miody pitne. O strefę gastronomiczną zadbają po raz kolejny Wrocławscy Ulicożercy, świetnie znani w stolicy Dolnego Śląska tropiciele oryginalnych smaków.

Atrakcje wokół Stadionu i chmiel w stratosferze

Będzie się działo na terenach zielonych wokół Tarczyński Areny Wrocław. Analiza składu ciała i konsultacje kosmetologiczne ze Studiem Figura, koncert z okazji Dnia Mamy, zabawy z animatorką, beer joga, Bitwa we Flanki, wyścigi konne z Wyższą Szkółką Jazdy z Partynic, nauka pierwszej pomocy z Centrum Ratownictwa, pokazy sprzętu i nauka bezpiecznego zachowania nad wodą z Wodną Służbą Ratowniczą, tworzenie kosmicznych rakiet, kurs rysunku, prowadzone przez Ekostraż warsztaty z pierwszej pomocy dla zwierząt i dmuchańce – to tylko niektóre atrakcje, jakie na gości Festiwalu będą czekać poniżej poziomu esplanady.

Ponadto w sobotę, o godz. 13, z terenów zielonych wystartuje festiwalowa „misja kosmiczna” – wspólnie ze Stowarzyszeniem WroSpace wyślemy w stratosferę szyszki chmielu. Polecą bezzałogowym balonem na wysokość prawie 30 km, wrócą na spadochronie i trafią do browaru, który zwycięży w tegorocznej edycji konkursu na najlepsze piwo Festiwalu. Browar ten uwarzy piwo na 14 WFDP i być może użyje do tego właśnie tych „stratosferycznych” szyszek.

Zero jednorazowego plastiku na stoiskach piwnych

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa dbając o środowisko w ubiegłym roku całkowicie wyeliminował ze stoisk piwnych opakowania jednorazowe. Tak będzie też na tej edycji. Wyjątkiem mogą być jedynie zestawy degustacyjne, ale te będą podawane w naczyniach biodegradowalnych.

– Piwo najlepiej smakuje ze szkła. Zachęcamy do zakupu festiwalowych szklanek, kielichów i kufli, które dostępne będą w sklepiku festiwalowym i na stoiskach piwnych. Browary będą mieć też swoje szkiełka, poza tym, jak co roku, można przyjść na nasz Festiwal z własnym naczyniem – mówią organizatorzy. Na terenie Festiwalu będą punkty do własnoręcznego płukania szkła.

Na stoiskach piwnych będą też kubki wielorazowe Kocham Piwo – będzie je można kupić i zabrać ze sobą do domu. Ale przede wszystkim będą punkty wypożyczania kubków wielorazowych z festiwalową grafiką – tegoroczną i ubiegłoroczną. Aby wypożyczyć kubek wystarczy wpłacić kaucję, a pieniądze wrócą do nas, gdy oddamy naczynie  w punkcie wypożyczenia. Można go też zabrać na pamiątkę i używać podczas innych imprez czy w czasie wycieczek w plener.

Dodatkowe linie tramwajowe na 13. WFDP

Wrocławskie MPK uruchomi w weekend 26-28 maja dodatkowe tramwaje, które będą kursować na Tarczyński Arenę Wrocław.

Linia specjalna T1 będzie kursować na trasie Galeria Dominikańska – Kazimierza Wielkiego – św. Mikołaja – pl. Jana Pawła II – Legnicka – Milenijna – Pilczycka – Tarczyński Arena (Królewiecka), a w kierunku powrotnym na trasie Tarczyński Arena (Królewiecka) – Pilczycka – Starogroblowa – Długa – Dmowskiego – most Mieszczański – Dubois – Drobnera – pl. Bema – Sienkiewicza – Wyszyńskiego – pl. Społeczny – Traugutta – Oławska – Galeria Dominikańska.

T1 będzie jeździć z częstotliwością co około 15 minut w godz. 21-01 (ostatni kurs z Tarczyński Areny) w nocy z 26 na 27 i z 27 na 28 maja.

Od godz. 21 kursy linii tramwajowej 33 zostaną przedłużone do Leśnicy. Będą się odbywać co 20 minut.

Dodatkowo od około godziny 22.30 do godz. 1 linia 33 będzie kursować z częstotliwością co 15 minut tylko w relacji Leśnica – Galeria Dominikańska. W stronę stadionu tramwaj pojedzie przez Kazimierza Wielkiego, św. Mikołaja, pl. Jana Pawła II, Legnicką, Lotniczą, Kosmonautów i Średzką. Trasa powrotna przebiegać będzie przez Średzką, Kosmonautów, Lotniczą, Legnicką, pl. Jana Pawła II, Ruską, Kazimierza Wielkiego do Galerii Dominikańskiej.

Kursy będą realizowane w nocy z z 26 na 27 i z 27 na 28 maja.

Liniami T1 i 33 można będzie podróżować na podstawie biletów jednorazowych lub na podstawie biletów czasowych i okresowych.

***

Zanim spotkamy się na wrocławskim stadionie, śledźcie festiwalowego Facebooka oraz stronę internetową www.festiwaldobregopiwa.pl. Na niej znajdziecie m.in. „Poradnik początkującego piwosza” polecany szczególnie tym, którzy swoją przygodę z piwem rzemieślniczym dopiero chcieliby zacząć oraz „Piwną Książkę Kulinarną” z przepisami na pyszne dania, w których ważną rolę odgrywa piwo.

***

Godziny otwarcia Festiwalu i stoisk:

  • 26 maja (piątek) – godz. 16-24,
  • 27 maja (sobota) – godz. 12-24,
  • 28 maja (niedziela) – godz. 12-20.

Tarczyński Arena Wrocław, Al. Śląska. 1. Wstęp wolny.